![]() |
Nederland-België | ![]() |
Status 27 oktober 2020: 395 palen gefotografeerd, 5 palen zijn tijdelijk verwijderd (048be, 113nl, 117nl, 121nl, 269A). In september 2022 is paal no. 269A opnieuw geplaatst. Nog vier te gaan!
Bij deze grenspaal-tochten heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de uitgebreide informatie op de website www.grenspalen.nl
Na de Franse Revolutie en de val van Napoleon (Slag bij Waterloo, 18 juni 1815) hadden de toenmalige grootmachten zoals de Duitse staten en het Verenigd Koninkrijk een bufferzone rond Frankrijk gecreëerd (Congres van Wenen, 1814-1815).
Daarbij werd in 1815 het (Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden gesticht, door samenvoeging van de Noordelijke Zeven Provinciën met delen van de vroegere Habsburgse Zuidelijke Nederlanden (de Oostenrijkse Nederlanden en nog wat gebieden). Dit koninkrijk omvatte ongeveer wat nu de landen Nederland, België en Luxemburg zijn. Formeel werd het Groothertogdom Luxemburg (het huidige groothertogdom en Belgisch-Luxemburg) geen provincie van het (Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden, maar een groothertogdom van de Duitse Bond, waarvan de koning der Nederlanden in personele unie groothertog werd.
Deze samenvoeging gebeurde zonder binnenlandse inspraak, en in 1830 kwam het in de Zuidelijke Nederlanden tot een gewapend opstand tegen koning Willem I der Nederlanden. Dit leidde uiteindelijk tot de afscheiding van de zuidelijke provincies en de onafhankelijkheid van België.
Met de Tiendaagse Veldtocht (2-12 augustus 1831) probeerde koning Willem I de Belgische Opstand met wapengeweld te onderdrukken. Hoewel die opzet slaagde, verkreeg België toch zijn soevereiniteit door de dreiging van Franse militaire steun.
Het Verdrag van Londen van 19 april 1839 betekende de definitieve internationale erkenning van de Belgische onafhankelijkheid.
Na jarenlange onderhandelingen ondertekenden België en Nederland op 8 augustus 1843 het Verdrag van Maastricht, waarin de grens tussen de twee landen werd vastgelegd. In een bijbehorend Proces Verbaal met detailkaarten werd het verloop van de grens nauwkeurig beschreven.
In 1844 werden er ter markering van de grens 388 gietijzeren genummerde grenspalen geplaatst, o.a. daar waar een gemeentegrens de rijksgrens raakte en bij grensoverschrijdende wegen. Tussen deze hoofdpalen werden nog 356 natuurstenen tussenpalen geplaatst om knikpunten e.d. in de grens aan te geven.
In latere jaren werden er nog 12 genummerde hoofdpalen bijgeplaatst (voor het laatst in 2000).
Dit was de laatste afbeelding van de beginpagina.